Roombeek Enschede NL

Deze prijsvraag inzending ontving een eervolle vermelding.
De woning staat langs de Lonneker Spoorlaan. Het stedenbouwkundig plan beschrijft een aantal stringente bebouwingsregels. Zo zijn bijvoorbeeld het bouwen van een verhoogde stoep met trap verplicht. De beukmaat van de woning is maximaal 9 meter.

Binnen deze bouwenvelop is dit plan erop gericht een maximale vrijheid te realiseren. Rond een atrium met traphuis zijn een voor- en achterhuis georganiseerd. Dit atrium is de kern die verschillende bewoningsmogelijkheden mogelijk maakt.

Zo is het mogelijk het voor- en achterhuis apart te bewonen, bijvoorbeeld door twee bevriende gezinnen. Het atrium wordt dan het centrale sociale centrum. Hier is een openhaard en een te openen daklicht voorgesteld. De woning kan ook in z’n geheel bewoond worden bijvoorbeeld in combinatie met een kantoor aan huis.

De verschillende bewoningscenario’s kunnen gerealiseerd worden door het verschuiven van panelen. Deze gelaagdheid is doorgezet in de gevel. De hoop is dat de aanblik van het huis door de tijd continue zal veranderen.

Details: ontwerp Arjan Scheer advies Jan Winsemius, Anke van der Veen; Bureau Middelkoop Bert Voerman jaar 2003 status Ontwerpwedstrijd, Eervolle Vermelding

Category: