Over Arjan Scheer Architectuur en Stedenbouw

De architectuur van ASAS onderscheidt zich door een zeer intensieve analyse van de wensen van de opdrachtgever en een zeer intensieve analyse van de aard en mogelijkheden van de locatie. In het uiteindelijk ontwerp komen de wensen van de opdrachtgever en de mogelijkheden van de locatie tot een nieuwe eenheid die elke keer verrassend en weer anders is.

Architectuur is altijd geassocieerd met het statische en het solide. Het is echter meer en meer belangrijk om deze stasis van architectuur te herdefinieren tot een architectuur met een bewegend perspectief wil architectuur in staat zijn onze nomadische levensstijl bij te houden. ‘I have to change to stay the same’ zoals er geschreven staat op een gebouw in Rotterdam. Vandaag werken we op verschillende locaties en hebben we toegang tot onze belangrijke bestanden overal ter wereld. Thuis is niet meer geassocieerd met een specifieke plek, maar is de aanwezigheid van een set condities die na aan ons hart liggen. Om deze staat te bereiken moeten we ons bewegen.

ASAS is geinspireerd door opdrachtgevers die schijnbaar tegenstrijdige verwachtingen hebben van een project. Vaak is de oplossing van een gebouw niet in de ‘dit-of-dat’ oplossing, maar alleen als het gebouw in staat is om ‘en-en’ te doen. ASAS is zeer geinteresseerd als de gezochte oplossing in het vlak begeeft waar de stasis van architectuur uitgedaagd wordt en architectuur transformeerd tot een hybride conditie.

De potentie van deze aanpak is uitgewerkt in verschillende (prijswinnende) projecten door ASAS. In een project voor de transformatie van Elephant & Castle (Londen, GB) gemaakt tijdens een studie aan de Architectural Association School of Architecture in Londen, wensen van verschillende gebruikers van het gebied zijn gebruikt om een architectuur van inclusiviteit te maken waar programma’s en routes verenigd zijn in meervoudig bruikbare, hybride ruimtes.

In het ontwerp voor het Castelmola Museum voor Moderne Kunst is de wens om een gebouw te maken op een extreem stijle helling gebruikt om een ruimte te maken die bestaat uit verschillende ruimtes die naadloos in elkaar overvloeien als men door het interieur dwaalt over de berghelling.

In het project voor een serie jeugdcentra in Denemarken, de ideale typologie van het jeugdcentrum is aangepast aan de specifieke situatie van verschillende locaties dat geleid heeft tot een compleet nieuwe typologien die nieuwe hybride activiteiten mogelijk maakten.

In een project voor een huis in Roombeek in Enschede zijn verschillende wijzen van bewonen ontwikkeld die de financiele haalbaarheid van de woning ondersteunden en tegelijkertijd leidde tot een op meerdere manieren te gebruiken leef-object die nieuwe mogelijkheden schept voor sociale interactie.

ASAS arjanscheerarchitectuurstedenbouw heeft een integrale ontwerp methode waar het bestek van het gebouw een direct relatie heeft met een kwantificeerbaar gebouw model. Op deze manier heeft de opdrachtgever directe overzicht in de financiele consequenties van het ontwerp en kan ASAS zeer doelmatig ontwerpen.