Nationaal Wetenschap- en Innovatie Centrum Kaunas LT

In harmonie met het landschap, verbonden met de stad, het gebouw als tentoonstelling

Ons voorstel voor het Nationaal Wetenschap- en Innovatie Centrum is vormt een bestemming op zich. Behalve uitstekende tentoonstellingsruimten, biedt het gebouw een op het zuiden georiënteerde beschutte terras met uitzicht op de rivier op een levendig kruispunt van routes naar en van het eiland. Het gebouw in het park functioneert als een oase van rust en tegelijk kennis waardoor bezoekers haast ongemerkt kennis opdoen van de wondere wereld van wetenschap.
Het gebouw rust op drie gemeenschappelijke ruimten die vanaf de begane grond toegankelijk zijn; een lobby met café en restaurant, een museumwinkel en educatieve ruimten.

Daarboven bevinden zich de tentoonstellingsruimten. Elke ruimte biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap.
Het gebouw zelf is een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling, de klimaatbeheersing en installaties tonen de laatste stand van de techniek. Het gebouw geeft meer terug aan de omgeving dan dat het verbruikt, hierin wordt gebruik gemaakt van het landschap rondom het gebouw, zoals bijvoorbeeld vijvers voor een grijswater circuit. Deze installaties maken tegelijkertijd onderdeel uit van de tentoonstellings collectie van het museum en de landschappelijke van het park.

Details: Ontwerp team Arjan Scheer, ASAS Architectuur Stedenbouw, in samenwerking met Urban Future Organization; Jonas Lundberg, Eduardo De Oliveira Barata, Claudio Lucchesi, Anna Liuzzo, Daniel Fagerberg. Constructeur Timber Design LT; Paulius Milcius (www.timberdesign.portfoliobox.me) Adviseur Installaties Atelier Ten; Meredith Davey (www.atelierten.com) Jaar 2016 Status Prijsvraag inzending

Category: