Liturgisch centrum I

Ontwerp en uitvoering van liturgisch centrum.
In de liturgie is een gebruiksvoorwerp een symbool van een handeling uit het dagelijks leven. Zo staat de tafel en het servies niet voor het eten zelf, maar is het een symbool voor voeding. De symbolische betekenis van de liturgische gebruiksvoorwerpen is in dit ontwerp versterkt door de voorwerpen te ontwerpen als symbolen van dagelijkse voorwerpen. De avondmaalsbeker, de schenkkan en het bord zijn vereenvoudigde vormen geworden die een teken zijn van een wijnglas, een wijnfles en een bord. De binnenzijde en de bovenrand van de kelk is verzilverd. Het meest kostbare materiaal zit binnenin. Het avondmaalsstel is oranje geëmailleerd, door deze kleur wordt de symbool werking nog verder benadrukt.
In de avondmaalstafel is het symbolische van de tafel benadrukt door enkel in de contour een herkenbare vorm van een tafelpoot te geven. De tafel is bekleed met blauw nubuck leer waardoor de tafel altijd toont als gedekt.
De lezenaar is opgebouwd rond een stalen frame en bedekt met tweehonderd kilo geprepareerd krantenpapier. De Bijbel die op de lezer ligt vormt zo een contrast tussen de alledaagse gebeurtenissen en een boek met eeuwigheidswaarde.

Ontwerp en uitvoering van het liturgisch centrum in eigen beheer

Tentoonstellingen: Geheel of delen tentoongesteld in De Zaaijer (Amsterdam), The Frozen Fountain (Amsterdam), Galerie Marzee (Nijmegen), Eindexamen expositie (Arnhem).

Publicaties: Items (1994), Elsevier (1994), De Gelderlander (1994), De Kunsten (1994)

Eigen publicatie: ‘Archetypen’ (Arnhem, 1994, door Arjan Scheer, gepubliseerd in eigen beheer) boekontwerp door Jeroen Barendse en Thomas Castro (Lust)

Details: ontwerp Arjan Scheer advies Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem (nu: ArtEZ Arnhem) afdeling 3D design (nu: product design) fotografie Thea van den Heuvel jaar 1994 status Gebouwd

Tags: