Castelmola MOMA IT

Ontwerpwedstrijd; 1e prijs Museum voor Moderne Kunst Castelmola.
Het prijswinnende voorstel voor een nieuwe museum voor moderne kunst is gesitueerd op een berghelling met uitzicht over de Middellandse Zee.
Het ontwerp is gebaseerd op een ruimtelijke eenheid (prototype) dat bestaat uit twee hellende vlakken naar boven en naar beneden. Daarnaast heeft deze ruimtelijke eenheid een verbinding met buiten waar de topografie in het interieur zich herhaald op het dak.
Het museum bestaat uit een vermenigvuldiging van deze open ruimtelijke structuur, die wordt verschaald en vervormd passend bij de topografie van de berghelling.
Het resultaat is dat als van een open hal bestaande uit een grote vloeiende ruimte. Doordat het gebouw als een doek over de berghelling is gedrapeerd en er directe relaties zijn tussen binnen en buiten ontstaat een structuur van omsloten kamers die in een directe verbinding staan met terrassen. Door het gebouw kan men eindeloos dwalen; naar binnen gaan en weer naar buiten waarbij men de kunst op steeds weer andere wijze kan ervaren.
De ontwerp methode, met een parametrisch ruimtelijk prototype is een hedendaagse doorontwikkeling van de ontwerp principes van de Nederlandse Structuralisten zoals architect Herman Herzberger in het gebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn.

Publicatie: o.a. in 10x10_2 (Phaidon, 2005)

Details: ontwerp Urban Future Organization Utrecht-Londen-Messina-Athene (UFO) i.s.m Centola Associates Luigi Centola, Francesco Giordano, Steve Hardy, Theodore Kanelloupolos, Claudio Lucchesi, Jonas Lundberg, Valentina Piscitelli, Arjan Scheer, Andrew Wai Tat-Yau jaar 2001 status Ontwerpwedstrijd, 1e Prijs

Category:

Tags: