making future architectures

Adres/address
info@arjanscheer.nl
06 - 290 70810
010-425 4483
Groothandelsgebouw
Stationsplein 45
unit D1.146
3013 AK Rotterdam NL

Copyright 2014
Built with Indexhibit

http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_03.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_04.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_05.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_06.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_07.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_08.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_09.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_10.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_11_v2.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_12.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_13.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_14.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_15.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_16.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_17.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_22.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_18.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_19.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_20.jpg
http://arjanscheer.nl/files/gimgs/th-65_pres_boosterstation hoogvliet_Page_21.jpg

Boosterstation Hoogvliet NL
Prijsvraag in twee fasen Warmtebedrijf Rotterdam; 2e prijs.
Het ontwerp voor het boosterstation in Hoogvliet bestaat uit een begroeid talud en een toegankelijk dak. De vorm is het directe resultaat van de relatie tussen vorm en functie. De ophoging in het landschap is het gevolg dat hier de leidingen van het stadsverwarmingswater naar boven komen. Dit is vertaald naar een begroeid talud en een toegankelijk dak. Hierdoor vormt het gebouw een mooie recreatieve bestemming op een logische plek in het Bonairepark. De prefab betonnen dakrand is vormgegeven als een fraaie parkbank. Op verschillende punten is de techniek zichtbaar gemaakt door in de gevel delen op te nemen met een transparant metalen roosterwerk. Het gebouw is niet zomaar een utiliteitsgebouw maar een interessante bestemming waar iets valt te ontdekken tijdens een wandeling door het park, voor een picknick op een mooie dag of als heuvel om sleetje te rijden in de winter.

ontwerp
Arjan Scheer

opdrachtgever
Warmtebedrijf Rotterdam

advies
Arcadis (kostenengineering)

jaar
2012

status
Prijsvraag in twee fasen Warmtebedrijf Rotterdam 2e prijs

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------>

Boosterstation Hoogvliet NL
Two phase competition for Warmtebedrijf Rotterdam; 2nd prize.
The design for the boosterstation in Hoogvliet consists of a vegetated slope and an accessible roof. The form is the direct result of the relationship between form and function. The elevation in the landscape is directly related to the fact that the pipes of the district heating water raise from the ground to enter the local booster station. This technical shape is directly translated into a vegetated slope and an accessible roof transforming the site in a beautiful recreational destination on a logical spot in Bonaire Park. The precast concrete roof is shaped like a beautiful park bench. At various points, the technical parts of the boosterstation are made ??visible through transparent metal grating. The facade of the building is in this way not just a utility but also an interesting destination where something to discover with an educational function while strolling through the park for a picnic on a nice day or for hill sledging during winter.

design team
Arjan Scheer

client
Warmtebedrijf Rotterdam

consultants
Arcadis (cost engineering)

year
2012

status
Two phase competition for Warmtebedrijf Rotterdam; 2nd prize